уторак, 20. новембар 2007.

Strategija održivog razvoja i dobrobit životinja

Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama - ORCA uključila se u javnu raspravu u vezi sa Nacrtom Strategije održivog razvoja Republike Srbije, sa ciljem da zaštita dobrobiti životinja postane njen integralni deo.

Deleći viziju i ciljeve koji su motivisali tvorce u izradi Strategije, koja će na najbolji način pomoći da naša zemlja do 2017. godine postane institucionalno i ekonomski razvijena država kompatibilna standardima Evropske unije, želimo da pohvalimo autore za uloženu temeljnost, posvećenost i finalni rezultat.

Shvatajući zaštitu dobrobiti životinja kao, pre svega, društvenu kategoriju, Evropska unija je Amsterdamskim sporazumom (Official Journal C 340 of 10. 11. 1997.), obuhvatila i Protokol o zaštiti i dobrobiti životinja koji obavezuje zemlje članice EU da obrate punu pažnju na zaštitu dobrobiti životinja pri donošenju zakonskih propisa i izradi strategija u oblasti poljoprivrede, transporta, međunarodne trgovine i istraživanja. Istovremeno EU sprovodi Akcioni plan o zaštiti i dobrobiti životinja 2006 – 2010 (Official Journal C 49 of 28.02.2006.).

Razlog za ovakvo vrednovanje ove oblasti krije se u činjenici da zaštita dobrobiti životinja pruža jedinstven odgovor na niz zdravstvenih, higijenskih, ekoloških, ekonomskih i socijalnih problema jednog društva, odnosno da je tesno povezana sa javnim zdravljem, sigurnošću i konkurentnošću prehrambenih proizvoda životinjskog porekla, bezbednošću čoveka, zaštitom životne sredine i dr.

Na našem sajtu www.orca.org.yu možete pronaći skraćeni tekst predloga za uključivanje zaštite dobrobiti životinja u tekst Strategije održivog razvoja Republike Srbije poslatog Vladi Republike Srbije.

Нема коментара: